Insight-ul pe care l-am luat după 2 ani foarte activi de freelancing

Știi momentul ăla în care îți stă pe limbă să spui ceva… efectiv simți cum te furnică palmele să intervii, dar vocea ta înțeleaptă din cap îți spune că nu are rost? 

 

Well, în primul meu an ca freelancer am ignorat complet vocea aia.  

 

Și am încercat să fac un proiect să meargă, deși nu avea șanse. 

 

Căutam și veneam cu soluții. Am mers la consultanțe ca să cer păreri pe probleme.  

 

Orice soluție, deși câteva ar fi fost bune, era ignorată de client, pentru că el voia totul gata peste noapte.  

 

Lucrurile au continuat așa până când am decis că doar îmi pierd timpul. Și nu mai are rost să vorbesc de pomană. 

 

De curiozitate, azi dimineață am intrat pe site să verific ce au mai făcut. 

 

Aparent și ei au ajuns la concluzia că a fost doar pierdere de timp. Pentru că acum fac chestii total opuse. 

 

Abia în al doilea an ca freelancer am învățat să-mi ascult ”vocea înțeleaptă”. Și dacă nu am cu cine vorbi, mă abțin să zic ceva. 

 

Dacă persoana cu care vorbesc este absurdă, are o criză emoțională și începe să arunce cu vina în stânga și dreapta, prefer să tac. Degeaba încerci să bagi soluții raționale într-o problemă emoțională. Mai ales într-un outburst din ăsta. 

 

Dacă persoana cu care vorbesc e conștientă că are niște probleme în comunicare ce trebuie rezolvate, dar ea nu are de gând să facă niște schimbări, prefer să nu mă implic în proiect, până când nu decide că face ceva să repare bubele. 

 

Dacă potențialul client are nevoie de mine să trag 3 săptămâni de el să-mi semneze un contract, în alea 3 săptămâni găsesc alți potențiali clienți care se mișcă mai repede și nu au nevoie de 5 remindere pentru o semnătură. 

 

Sunt prea tânără să fiu o persoană înțeleaptă. Încă am multe experiențe prin care trebuie să trec ca să ajung acolo.  

 

În schimb, ăsta pot să zic că a fost cel mai înțelept insight pe care l-am luat în 2 ani de freelancing: uneori e mai bine să-ți păstrezi cuvintele pe limbă și să-ți vezi de lucruri mai importante, decât să-ți bați capul să rezolvi ceva unde nu ai cu cine.  

 

Dacă ai nevoie de ajutor pe ceva specific pe un proiect de copy la care lucrezi acum, poți aplica aici pentru consultanță personalizată:  

 

https://361va7hc15p.typeform.com/consultanta  

 

Elena Petriuc 

 

P.S. Asta e ziua 30 din provocarea de 100 de zile în care scriu emailuri derivate din cuvinte și expresii random. Expresia de azi a fost: îmi stă pe limbă 

 

Dacă participi și tu în provocare și vrei să folosești ”îmi stă pe limbă” într-un text cu un insight interesant, let me know cum ți s-a părut și cum a ieșit textul. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *