Look, n-am mașină, nu-mi place să conduc și n-am fost niciodată pasionată de mecanică.
Dar emailul de azi este despre bani, freelancing și cauciucuri de iarnă.
Așa că am apelat la pretenul meu Google, ca să-mi dea niște informații de care să mă iau.
Căutând pe Google cât costă schimbarea cauciucurilor, am dat de o știe senzațională, care începe așa:
„Schimbarea cauciucurilor ne face gaură în buget. Nu doar anvelopele costă, ci şi schimbarea şi depozitarea lor în condiţii optime.”
După știrea aceea, care probabil a luat prețurile de la cele mai scumpe service-uri auto, intru și pe site-uri mai mici să văd cât costă cu adevărat schimbarea de cauciucuri și dacă chiar trebuie să-ți vinzi un rinichi să-ți permiți asta.
În medie, costă 40 lei/roată.
Deci… 160 lei schimbarea de cauciucuri este gaură în buget?
Pentru 160 lei, șoferii preferă să meargă cu cauciucuri de iarnă vara și riscă să le explodeze un cauciuc de la căldură și să aibă daune mai mari?
Poate economisești acum 160 lei. Dar dacă îți explodează un cauciuc:
1. Nu cred că e cea mai faină experiență prin care poți trece ca șofer.
2. Te va costa încă vreo 250 lei să cumperi altul, și încă 40 lei să mergi la service să pună cauciucul. Deci plătești aproape dublu, pentru că ai vrut să economisești 160 lei.
Dacă analizezi situația din punctul ăsta de vedere, parcă nu mai e așa mare gaura în buget.
Asta se întâmplă și în cazul clienților care aleg să economisească pe moment o sumă de bani.
Iar după se trezesc în pagube mai mari. Vin la tine să-i ajuți și se frustrează că-i costă mai mult decât atunci când au venit prima dată.
Greșelile costă mai mult.
La fel ca în Las Vegas: te costă $50-75 să te căsătorești pe loc. Și vreo $14,000 să divorțezi în 2-3 zile, dacă îți dai seama că n-a fost cea mai bună idee.
Așa că gândește-te de 2 ori dacă chiar merită să negociezi la sânge și să economisești 100 lei pe moment. Sau preferi să plătești din prima un preț și scapi de alte probleme ce pot apărea în viitor.
Cunosc cazuri cu antreprenori care plătesc taxe lunare către freelanceri, chiar dacă nu au task-uri pentru ei într-o anumită lună.
Ci mai degrabă vor să se asigure că atunci când au nevoie de ei, freelancerii își fac timp pentru proiectul lor.
Inclusiv eu am clienți care mă plătesc lunar o anumită taxă. În unele luni am foarte puțin de lucru la ei (2 emailuri/zi). Și mai am timp să iau proiecte mici pe lângă. În alte luni lucrez doar pentru acei clienți.
E un win-win de ambele părți.
Acei clienți vor avea întotdeauna prioritate când au nevoie de mine. Iar eu nu trebuie să fug și să caut proiecte în fiecare lună.
De asta, în momentul de față, singurul mod în care mă mai pot implica în proiecte este prin consultanță și feedback.
Deci dacă ai nevoie de ajutor pe partea asta, mă găsești aici:
https://361va7hc15p.typeform.com/consultanta
Elena Petriuc
P.S. Asta e ziua 41 din provocarea de 100 de zile în care scriu emailuri derivate din cuvinte și expresii random. Expresia de azi a fost: cauciucuri de iarnă
Dacă participi și tu în provocare și vrei să folosești ”cauciucuri de iarnă” într-un text cu un insight interesant, let me know cum ți s-a părut și cum a ieșit textul.