Acum ceva timp am citit o postare într-un grup de FB, unde cineva întreba dacă este normal ca persoana ce-i face Facebook/Google ads să lucreze cu un competitor direct cu el.
Amândoi aveau un magazin online, unde vindeau aceleași produse.
Iar contentul era foarte similar, că se ”inspirau” unul de la altul.
Practic, singura diferență dintre ei era numele magazinului.
Iar cazul ăsta nu e singurul.
Asta întâlnești la majoritatea magazinelor online din România.
Iei produse de undeva unde le găsești mai ieftine, le vinzi de 4 ori mai scump și atât. Nu aduci nimic valoros în plus.
Dacă încerci să-i explici unui ”antreprenor” din categoria asta ce înseamnă un brand și cum să-ți creezi o comunitate de oameni care te iubesc, deja îl ia amețeala.
El face infarct când îi scad vânzările de pe o zi pe alta și tu îi zici de branding? N-ai șanse.
Măcar atunci când lucrez cu persoane ce prestează servicii sau vând cursuri online, aceștia pot aduce un plus valoare și elemente unice, care îi diferențiază de restul competiției.
Alegi să cumperi de la ei pentru că îți plac oamenii din spate, ai avut experiențe plăcute și te-ai convins că vrei să lucrezi în continuare cu ei.
La magazine online? Și acolo se poate, nu zic nu.
Cât am stat în America, am văzut și magazine mici cu branding memorabil. Care îți ofereau o experiență super faină când cumpărai de la ei.
În România mulți preferă să bage o reclamă pe FB și să se roage să intre vânzările la un cost cât mai mic, că altfel nu e profitabil.
Dacă vii să le sugerezi să lucreze la branding, la crearea unei relații cu oamenii și la oferirea unei experiențe memorabile când cumperi de la ei…n-ai cu cine.
Atunci când ai aceste elemente de branding bine puse la punct, nu te mai îngrijorezi că freelancerul lucrează cu competitori direcți. Tu ai elementele tale unice, pe care competiția nu le poate lua.
Dar cum am zis, cât timp singurul scop al magazinului online este doar vânzările de pe o zi pe alta, prefer să nu lucrez cu genul ăsta de clienți.
P.S. Cu privire la întrebarea antreprenorului, dacă e normal ca freelancerul să lucreze cu competitori direcți: exclusivitatea costă.
Aici intervine și etica fiecărui marketer (eu una nu aș lucra cu 2 clienți competitori direcți). Dar dacă îi impui asta persoanei cu care lucrezi, mai ales pe ads cum era în exemplul lui, are tot dreptul să te taxeze mai mult pentru exclusivitate.
P.P.S. For more content like this, te poți abona la newsletterul meu zilnic: rebelwriter.ro
Înainte să te abonezi, ține cont de 3 chestii:
- Newsletterul este doar pentru copywriteri, content writeri și storytellers.
- Ai 7 zile la dispoziție să treci prin welcome sequence. O poți face acum pe loc, sau în următoarele 7 zile. Altfel you are out.
- Ca să primești secvența de welcome, înainte de toate trebuie să-ți confirmi adresa de email.