Un client mi-a trimis un exemplu de pagină de vânzare pentru o carte de nutriție, ce i-a sărit în ochi.
Nu pentru că textul e foarte wow sau bine făcut, ci fiindcă mai multe reclame ce rulează din luna mai a dus trafic spre acea pagină. Înseamnă că totuși are ceva bine făcut acolo.
Am intrat să o citesc.
Am parcurs mai bine de o treime, până când am ajuns la un paragraf care m-a făcut să-mi dau ochii peste cap.
Titlul secțiunii e: ”Dar NU este vina ta!”
Și apoi dă vina pe faptul că nimeni nu ne-a învățat cum să combinăm alimentele. De fapt industria alimentară e de vină – e o mașină de făcut bani și profită de tine, îți bagă pe gât alimente procesate etc.
Practic, îi spune omului că n-are nicio vină că a mâncat alimente nesănătoase. Ci altcineva din exterior e vinovatul.
Personal urăsc tactica asta de copy.
E ca și cum ai spune că nu ai nicio responsabilitate pentru situația în care te afli, ci factorii externi ”te-au manipulat” să ajungi acolo.
Ceea ce nu-i chiar adevărat, în majoritatea cazurilor.
Ultima dată când am fost la cumpărături, nu m-a urmărit nicio fantomă numită ”Industrie Alimentară” care mi-a pus chestii în coș, fără ca eu să fiu de acord cu ele 🤔
”Adică vrei să spui că e mai bine să dai vina pe oameni și să-i faci să se simtă nașpa?”
Nu.
Ci există metode prin care poți face un text de vânzare, fără să dai vina pe nimeni și fără să încurajezi mentalitatea de victimă.
Poți menționa că mulți oameni sunt mai mereu pe fugă și aleg să cumpere ceva gata făcut, decât să gătească, din cauză că nu au timp. Apoi să vorbești despre cum s-a schimbat ritmul de viață.
Poți menționa problemele ce au adus avatarul în situația de acum, ca să se regăsească și să-i validezi că e o problemă reală, cu care se confruntă mai mulți.
Poți să-i dai exemple reale. Poți să-i spui niște povești despre persoane care se confruntă cu aceeași situație.
Poți crea ceva tip erou – antagonist, poziționând industria alimentară ca pe ceva ce încurajează mâncarea rapidă, nesănătoasă și bogată zahăr. Iar cartea ta ar putea fi aliatul ce ajută cititorul să devină eroul ce luptă împotriva antagonistului.
Sau poți merge pe ceva mai controversat, despre fast-food-uri care susțin multe evenimente de sănătate, deși ceea ce vând nu contribuie la asta.
Oricare dintre variante poate ieși destul de puternică. Și niciuna nu încurajează un tipar toxic de gândire.
Dacă ai nevoie de ajutor sub formă de consultanță pe partea de copy sau sugestii de îmbunătățit o pagină de vânzare, mă găsești aici:
https://361va7hc15p.typeform.com/consultanta
Elena Petriuc