”Vrea pe proiectul X să folosim ceva soft de organizare a task-urilor,” îmi zice Constantin, cât stau la laptop și programez niște emailuri.
”Ce soft?” îl întreb, mutându-mi privirea din laptop către el.
Luând în calcul că am lucrat pe proiecte unde organizarea și productivitatea au fost printre principalele probleme, deja am testat mai mult obligată multe tool-uri și sunt familiară cu ele.
”Nu mai știu cum se cheamă. Dar au zis că au rămas la el după ce au testat cam toate chestiile din piață și nu a mers altceva.”
Ridic o sprânceană la Constantin și îl întreb:
”Hmmm… ei știu că nu softul te face productiv, nu? Ci actually doing what you have to do?”
Știu că majoritatea tool-urilor de productivitate se promovează că te ajută să fii mai productiv.
Doar că, din păcate, încă nu s-a inventat un tool unde îți scrii task-ul acolo și ca prin magie se rezolvă singur.
Ci te ajută să păstrezi o evidență la ce ai de făcut, ca să nu-ți umpli laptopul cu sticky notes pline de task-uri. Să știi cum să-ți organizezi ziua.
Chestia asta o poți face și pe hârtie.
Într-o carte a lui Dan Kennedy, am citit că el folosește metoda ”old school” cu agenda. Și omul stătea chiar bine la capitolul productivitate și time management.
N-ai nevoie de tool-uri mega complicate ca să te organizezi mai bine și să-ți faci munca.
Orice metodă, cu care te simți comod și care nu necesită mai mult timp să înveți tool-ul decât să lucrezi pe task-urile tale, e ok.
Până acum, am lucrat pe proiecte care te implică în echipă. Și te includ în sistemul lor de organizare. Practic vor să folosești tool-ul lor pentru task-urile de la ei.
Am lucrat pe proiecte, care au schimbat în fiecare săptămână tool-ul de productivitate, dând vina pe el în loc de slaba organizare.
Am lucrat pe proiecte unde Google Docs și Spreadsheet-urile sunt principala formă de organizare.
Și am lucrat pe proiecte unde îți spun ce ai de făcut și nu le pasă cum te organizezi, atâta timp cât totul e gata la data propusă.
So far ultimele 2 tipuri de proiecte sunt cele mai productive și bine organizare.
Asta pentru că, în loc să pierzi timp învățând un tool nou, mergi pe ceva simplu și îți folosești energia actually working.
Dacă ai nevoie de ajutor pe partea de copy ca să rezolvi anumite probleme de pe proiectul tău, mă găsești aici:
https://361va7hc15p.typeform.com/consultanta
Elena Petriuc