Joi am fost la un atelier de scris în cadrul unui curs, în care a trebuit să scriem o scenă de ficțiune, plecând de la o premisă. Apoi fiecare a citit cu voce tare ce a scris.
După ce am citit scena mea, persoana responsabilă de grupul nostru a spus:
„E foarte puternic cum ai început scena. Ai mers direct cu un dialog interior, nu te-ai pierdut în sumarizare și detalii despre cum s-a ajuns la scena aia. De obicei oamenii care abia încep fac greșeala asta. Dar tu ai dat indicii pe parcurs ca să ghicească singur cititorul, ceea ce e foarte fain.”
„Sincer nu știu de ce am făcut asta.” – îi recunosc, încercând să înțeleg și eu de ce. „Adică îmi vine natural să fac asta, nu știu cum să explic.”
„Presupun că ai citit multă ficțiune până acum? De obicei oamenii care citesc mult, învață și preiau elementele astea involuntar.”
Oh…
Okay.
Scuză-mă un moment.
*ia telefonul și o sună pe mama*
„Alo, mama? Mai știi când ziceai că-mi pierd timpul citind SF și ar trebui să învăț chestii pentru școală? Mno, uite că n-a fost degeaba 😂”
„TU NU VEZI CĂ E 6 DIMINEAȚA?! De asta m…”
„Ăăă… Am ceva de terminat. Vorbim mai încolo. Pup.”
*închide și se întoarce la laptop să termine emailul*
Deși am mai auzit de teoria asta de a învăța ceva consumând un anumit tip de conținut, nu m-am gândit la ea.
Imaginează-ți că în generală și liceu citeam zilnic ficțiune, chiar și până la 300 de pagini/zi (damn, I miss that free time 😅)
A fost o dragoste necondiționată.
Indiferent de ce program aveam, dacă eram printre examene, mă pregăteam de concursuri sau alte chestii, îmi făceam timp pentru asta.
Iar abia acum îmi dau seama cât de powerful e tipul ăsta de învățare. Să consumi constant un anumit tip de conținut ca să ”absorbi” elementele cheie din domeniul respectiv.
Și e amuzant că, deși am auzit în mai multe părți că e o metodă bună să înveți ceva nou, eram puțin sceptică.
Personal, cred că metoda cea mai bună de învățare este să practici. N-aș avea încredere într-un doctor care a învățat meserie urmărind House MD.
Însă după ce am avut realizarea asta la atelier, nu o să mai subestimez cât de eficient poate fi să înveți ceva așa.
De ex:
Dacă vrei să înveți o limbă străină, urmărești filme în acea limbă.
Dacă vrei să înveți să scrii ficțiune, citești ficțiune.
Dacă vrei să înveți copy, citești copy.
Dar dacă ai nevoie de ajutor pe copy până când te perfecționezi, poți aplica aici pentru o consultanță personalizată:
https://361va7hc15p.typeform.com/consultanta
Elena Petriuc
P.S. Asta e ziua 34 din provocarea de 100 de zile în care scriu emailuri derivate din cuvinte și expresii random. Expresia de azi a fost: dragoste necondiționată
Dacă participi și tu în provocare și vrei să folosești ”dragoste necondiționată” într-un text cu un insight interesant, let me know cum ți s-a părut și cum a ieșit textul.