Cât de complicat e să cauți un diferențiator?

Am stat aproape o săptămână în Barcelona și pe toată perioada am avut micul dejun exact la același local, deși strada pe care stăteam era plină de restaurante. 

 

Localurile erau lipite unele de altele. Și totuși, ce a făcut diferit cel care ne-a cucerit de la prima masă? Cu ce s-a diferențiat față de restul, deși n-a fost prima noastră opțiune din start? 

 

Inițial intrasem în alt local, dar după câteva minute de uitat în meniu și de nervi că nici eu și nici Constantin nu știm spaniolă, am plecat. 

 

Ne-am învârtit puțin pe stradă și am intrat în alt local, cel care ne-a fidelizat pentru toată perioada.  

 

Ce a făcut diferit: 

 

1. Chelnerița știa cât de cât engleza. 

 

Nu vorbea la nivel de Anglia sau SUA, dar se descurca. Ne puteam înțelege cu ea pentru lucruri de bază. 

 

2. Aveau meniu în engleză. 

 

2 chestii atât de banale, dar care au făcut diferența de la prima vizită. 

 

Pe lângă faptul că mâncarea era foarte bună, doar pentru UX ne-a convins să venim acolo în fiecare zi.  

 

Nu a venit cu nu știu ce ofertă wow. Nici nu artificii pe logo-ul localului. Sau cu nu știu ce diferențiator groundbreaking și inovator. 

 

Iar asta se aplică în orice industrie.  

 

Îmi amintesc când lucram cu clienți cu afaceri locale sau afaceri la început de drum și aduceam în discuții partea de diferențiere.  

 

Gândul lor se ducea instant la rachete pe Marte sau chestii super complicate, iar apoi spuneau că nu se pot diferenția că nu au buget. Dar nu asta înseamnă să ai un diferențiator. 

 

Cum e în cazul restaurantului de care îți spun, un simplu meniu în engleză și o chelneriță care se descurcă cu limba respectivă a făcut diferența.  

 

Asta nu e ceva ce necesită investiții uriașe. 

 

Inclusiv la copywriteri: nu trebuie să vii cu ceva extrem de wow ca să te diferențiezi de alții din nișă.  

 

De exemplu, în cazul meu încerc să-mi ajut clienții și pe partea de strategie și email marketing. E ceva ce am studiat extra și pot oferi ca un bonus față de alți copywriteri care se axează strict pe partea de scris. 

 

Sau faptul că respect fiecare deadline, chiar livrez mai devreme, tot e un diferențiator relativ banal la prima vedere. Dar ai fi surprins cu câți clienți am lucrat și au fost plăcut surprinși de asta, ca și cum e ceva la ordinea zilei să întârzii cu deadline-urile. 

 

E suficient să te diferențiezi dacă te uiți și la lucruri simple, dar care pot îmbunătăți experiența oamenilor. Poți merge și mai departe dacă vrei, dar uneori e suficient să găsești acele mici chestii de finețe ce contează pentru client. 

 

Dacă ai nevoie de ajutor pe partea de copy ca să rezolvi anumite probleme de pe proiectul tău, mă găsești aici: 

 

https://361va7hc15p.typeform.com/consultanta  

 

Elena Petriuc 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *